Type

Private commission

Program

Renovation & extension of a Town House (1950)

Location

Montreuil-sous-Bois East of Paris, France

Timeline

11/2014 – 06/2015

Surface

106 sqm (including 40 sqm for the extension)

Budget

170,000 SGD

Contractor

ARB Agencement Rénovation Belghali

From outside, the simplicity and sobriety of the facade unravels itself inside as rich and subtle

The decision to extend this existing house by adding a new level was to provide new areas while preserving the memories of the family. The History continues with the next generations now inhabiting the house.

Following the current trends in France as well as the Parisian Exhibition “Roof on Roof” in 2015, the process of adding a new floor to an existing structure is certainly contrasting with the Tabula Rasa process and becomes a tool for urban densification deeply rooted in the past.

The main idea of this project is to extend the area of the family home. Indeed, the client has inherited the house from her grandfather and prefers remaining living inside to keep alive the memories of the family. The History continues with the next generations now inhabiting the house.

Following the current trends in France as well as the Parisian Exhibition “Roof on Roof” in 2015, the process of adding a new floor to an existing structure is certainly contrasting with the Tabula Rasa. Indeed, it becomes a tool for contemporary urban densification while being deeply rooted in the past. It is certainly a respectful but also sustainable approach that WY-TO is developing here as well as other similar projects.

It has been decided to erect the vertical extension using a wooden structure due its specificities: lightweight, easy and fast to assemble, clean construction site as well as environmental-friendly. It appeared to be the ideal response to the existing dense context! In parallel to that, the clients could stay within the house during the whole duration of the construction.

The extension has a simple but expressive shape. Two blocks of different sizes are covered with wooden cladding, each using a different essence: poplar and pine. This abstract graphic composition resembles an Urban Beat that echoes in a respectful dialog the proportions of the immediate neighbors. From outside, the simplicity and sobriety of the facade unravels itself inside as rich and subtle.

Indeed, this height variation permits natural light to penetrate in the bedrooms through openings in the ceiling. Also, the double-volumed staircore at the heart of the house is bathed with light due to generous windows. All those systems represent perfectly the exploration of various sources of natural light and views according to the orientation of the spaces and their immediate surroundings. For instance, the wooden cladding becomes louvers where needed to allow light to enter in the space while preserving intimacy when facing the street.

Empty section. Edit page to add content here.
Type

Privé

Programme

Surélévation d’une maison individuelle

Localisation

Montreuil-sous-Bois East of Paris, France

Calendrier

11/2014 – 06/2015

Surface

106 m2

Budget

113 000 euros

Réalisation

Entreprise ARB Agencement Rénovation Belghali

La façade de bois, d’apparence unitaire, révèle un subtile jeu de vues et de lumière à l’intérieur de la surélévation. Le lieu s’adapte aux attentes actuelles de la nouvelle génération qui préserve la mémoire de la famille en conservant la maison.

Désirant une plus grande surface d’habitation, Sandrine souhaite ajouter un niveau supplémentaire à la maison que lui a transmis son grand-père. La démarche est de préserver la mémoire de la famille, tout en agrandissant ce lieu. L’histoire continue et s’écrit avec les nouvelles générations qui y habitent désormais. Sujet d’actualité évoqué à l’occasion de l’exposition « toit sur toit» à la maison de l’architecture, le processus de surélévation est à l’opposé de la « tabula rasa ». Il devient un outil de densification urbaine qui encourage l’évolution du bâti et le valorise sans s’affranchir du passé. C’est une thématique de recherche que l’agence développe et qui fait l’objet de plusieurs projets.

Outre les raisons de poids, la mise en œuvre d’une structure bois est privilégiée pour son caractère environnemental. Un chantier propre est aussi très adapté au contexte dense où l’espace de mise en œuvre est réduit. La rapidité de montage est donc de rigueur et permet aux occupants de vivre au rez-de-chaussée pendant toute la durée du chantier.

Le bardage bois est composé de deux essences ; peuplier et pin, qui soulignent le jeu volumétrique. Aussi, deux hauteurs de toits expriment un rythme qui fait écho aux habitations voisines. Le projet s’intègre naturellement dans le paysage de la rue.

Dans la maison cette variation génère un interstice permettant une entrée de lumière naturelle au niveau du plafond des chambres. De même, la généreuse trémie d’escalier possède une grande ouverture qui éclaire le cœur de la maison.

Tous ces procédés déclinent de façon multiple les arrivées de lumières et les typologies d’ouverture et de vue. Un calepinage à clairevoie préserve l’intimité  des pièces sur rue et limite l’impression de vis à vis. Depuis l’extérieur, les façades suggèrent un aspect sobre et unitaire qui dévoile à l’intérieur richesse et subtilité.

 

 

 

Empty section. Edit page to add content here.