Type

Private commission

Program

Multi-label concept store

Location

Mandarin Gallery, Singapore

Client

Private

Timeline

09/2018 – 12/2018

Surface

115 sqm

Budget

70,000 SGD

Contractor

Flo Design

The design combines North Africa’s tradition with modernity.

Inspired by the Yves Saint Laurent Museum in Marrakesh, Morocco and the client’s origin, the design of the new store combines North Africa’s tradition with modernity. As compared to the previous store also designed by WY-TO, the new store has a much softer approach in terms of the design and colour palette. A mix of Sand, Yellow and Cream are applied throughout the space while Red and Gold are applied to the feature elements.

Starting with the feature entrance, customers will enter a series of arches that are lighted, with a lacquered flooring to reflect the lighting which creates a tunnel effect. The inspiration behind the feature entrance is the Touareg tent, however with a play of geometry morphing from a square to a triangle.

Moving on, the customers will enter the main shop floor consisting of the new product hanging bars and reused display plinths. These furniture are not fixed to the ground to allow flexibility and also a nod to the nomadic lifestyle in some parts of North Africa.

The multi-usage cashier counter is a cast in-situ concrete counter with red pigment infused. In order to achieve this, different moulds are created around the carcass of the counter cabinetry and the concrete mixture poured over. It then takes a few days for the mixture to dry and the different moulds removed. The product is a block of stone with uneven surfaces similar to the big rocks found in Sahara. As a tribute to this uncommon construction, parts of the wooden moulds are kept and displayed as an installation by the window display.

Last but not least, the display wall are built using extra display plinths from the previous store not just as a sustainable approach, but also as a cost effective solution. By stacking the different lengths of plinths, different pockets are created for products to be displayed. Some of the pockets are equipped with mirror backing for products that needs the reflection of the customers.

Empty section. Edit page to add content here.
Type

Private commission

Programme

Multi-label concept store

Localisation

Mandarin Gallery, Singapore

Client

Private

Calendrier

09/2018 – 12/2018

Surface

115 sqm

Budget

70,000 SGD

Réalisation

Flo Design

The design combines North Africa’s tradition with modernity.

Inspired by the Yves Saint Laurent Museum in Marrakesh, Morocco and the client’s origin, the design of the new store combines North Africa’s tradition with modernity. As compared to the previous store also designed by WY-TO, the new store has a much softer approach in terms of the design and colour palette. A mix of Sand, Yellow and Cream are applied throughout the space while Red and Gold are applied to the feature elements.

Starting with the feature entrance, customers will enter a series of arches that are lighted, with a lacquered flooring to reflect the lighting which creates a tunnel effect. The inspiration behind the feature entrance is the Touareg tent, however with a play of geometry morphing from a square to a triangle.

Moving on, the customers will enter the main shop floor consisting of the new product hanging bars and reused display plinths. These furniture are not fixed to the ground to allow flexibility and also a nod to the nomadic lifestyle in some parts of North Africa.

The multi-usage cashier counter is a cast in-situ concrete counter with red pigment infused. In order to achieve this, different moulds are created around the carcass of the counter cabinetry and the concrete mixture poured over. It then takes a few days for the mixture to dry and the different moulds removed. The product is a block of stone with uneven surfaces similar to the big rocks found in Sahara. As a tribute to this uncommon construction, parts of the wooden moulds are kept and displayed as an installation by the window display.

Last but not least, the display wall are built using extra display plinths from the previous store not just as a sustainable approach, but also as a cost effective solution. By stacking the different lengths of plinths, different pockets are created for products to be displayed. Some of the pockets are equipped with mirror backing for products that needs the reflection of the customers.

Empty section. Edit page to add content here.

IN DEPTH

RELATED MEDIA

Unveiling Manifesto’s Cast In-situ Concrete Counter

Presenting to you the making of the feature counter for Manifesto. The multi-usage cashier counter is a cast in-situ concrete counter with red pigment infused. In order to achieve this, different moulds are created around the carcass of the counter cabinetry and the concrete mixture poured over. It then takes a few days for the mixture to dry and the different moulds removed. As a tribute to this uncommon construction, parts of the wooden moulds are kept and displayed as an installation by the window display.

WY-TO-MAY 2019

Read More


0 Comments1 Minute

MANIFESTO OPENS MANDARIN GALLERY FLAGSHIP

Multi-brand concept store Manifesto has opened a new flagship store on Singapore’s Orchard Road.Inspired by North African architecture, the store uses natural desert hues to reflect the warmth and hospitality. Manifesto’s new space in Mandarin Gallery envelopes guests in “the stark and abstract beauty of the Saharan landscape”, featuring sand colours and organic rock-like contours.

INSIDE RETAIL ASIA- MAR 2019

Read More


0 Comments1 Minute